Menu

Autoon kitka- vai nastarenkaat?

Kun ilmat alkavat kylmenemään ja monet suomalaiset alkavat varautua talven viettoon, tulevat vastaan samat vanhat ongelmat. Lämmityskulujen lisääntymisen ja mätkyjen saamisen ohella eräs näistä ongelmista on usein kysymys auton renkaista. Monet ihmiset ovat laittaneet autoonsa jo vuosia sitten renkaat, jotka alkavat näyttämään jo vakavia ikääntymisen merkkejä. Rengaskauppa alkaa usein olla ajankohtainen vierailukohde marraskuun paikkeilla. Liikkeeseen astuja tulee kohtaamaan heti ovella kysymyksen: “Haluatko autoon kitka- vai nastarenkaat?”

Kitkarenkaat – Hyvät & Huonot Puolet

Kitkarenkaat ovat ns. nastattomia talvirenkaita, joiden ideana on tarjota ajajalle mahdollisimman turvallinen kokemus ilman nastarenkaiden huonoja puolia. Renkaiden pito perustuu lamelleihin, jotka tulevat esiin niin jarruttaessa kuin kiihdyttäessä. Kitkarenkaat ovat saaneet vuosien varrella jonkin verran ikävää mainetta niiden turvattomuuden takia, mutta nykyään valmistetut kitkarenkaat ovat usein juuri yhtä hyviä ja turvallisia kuin nastarenkaat.

Edut:

  • Hiljainen ääni ajaessa
  • Sopii loistavasti Suomen kylmään talveen
  • Ympäristöystävällinen vaihtoehto

Haitat:

  • Eivät yhtä luotettavat kuin nastarenkaat

Lisätietoa kitkarenkaista löydät täältä: http://www.autowiki.fi/index.php/Kitkarengas

Nastarenkaat – Hyvät & Huonot Puolet

Samoin kuin kitkarenkaissa, myös nastarenkaissa on hyvät ja huonot puolensa. Nastarenkaat ovat näistä kahdesta kylläkin paljon suositumpi vaihtoehto (yli 70% suomalaisista käyttää nastarenkaita), mutta ne eivät ole välttämättä parempi vaihtoehto. Siinä missä kitkarenkaiden toiminta perustuu lamelleiden aktivoitumiseen, nastarenkaiden toiminta perustuu pienten nastojen antamaan kitkaan tien pinnalla. Nastarenkaiden sanotaan usein olevan tarjolla olevista vaihtoehdoista paras, ja niiden käyttöä suositellaan erityisesti vähän ajaneille tai huolimattomille ajajille.

Edut:

  • Varmempi vaihtoehto
  • Parempi pito jäisillä teillä

Lisätietoa nastarenkaista löydät täältä: http://www.autowiki.fi/index.php/Nastarengas

Haitat:

  • Melu
  • Katupölyn määrä

Vastaus kysymykseen

car-820897_1280Vastaus kysymykseen “Valitsenko autoon kitka- vai nastarenkaat?” ei siis ole itsestään selvä. Se riippuu täysin siitä, mitä ajaja etsii auton renkailta. Jos ajaja haluaa varmistaa, että renkaat ovat mahdollisimman ympäristölle suotuisat, kannattaa silloin ehdottomasti suosia kitkarenkaita. Mutta pieni epäröinti voi olla joskus hyvästä, ja jos et ole täysin varma ajotaidoistasi, on nastarenkaat usein parempi vaihtoehto. Nastojen niiden antama pito takaa, että tien pinnalla pysyy hyvin pahemmillakin keleillä. Kummatkin vaihtoehdot kuitenkin toimivat huomattavasti kesärenkaita paremmin.