Menu

Kuinka valita oikeat vanteet?

Moni autoilija ei kiinnitä suurempaa huomiota siihen, millaiset vanteet auton alla pyörii. 2000-luvulla kuitenkin päätään nostanut autojen ehostaminen eli autotuning on lisännyt vanteiden myyntiä suuresti.

Vanteiden vaihtoon voi olla useita syitä. Osa hakee suuremmalla ja leveämmällä vanteella parannusta ulkonäköön, motorsport-harrastajat vaihtavat alle kevyempää vannetta parantaakseen auton ajo-ominaisuuksia ja osa lähtee vannekaupoille vain hankkiakseen toiset vanteet auton talvirenkaille. Oli syy mikä tahansa, on hankinnassa kiinnitettävä huomiota useisiin seikkoihin.

car-820898_1280Kaupoille suunnatessa herää tietenkin ajatus: kuinka valita oikeat vanteet? Tärkeintä vanteita hankkiessa on varmistua, että vanteen pulttijako täsmää omaan autoon. Toinen tärkeä sopivuustekijä on vanteen keskireikä. Sen on täsmättävä auton napaan, tai se on pienennettävä sopivalla soviterenkaalla sopivaksi. Vanteen ET-luku määrittää, kuinka sisään tai ulos vanne jää. Mittaukset onkin syytä tehdä tarkasti, ettei vanne ota kiinni auton alustan rakenteisiin, tai tule liian ulos auton lokasuojasta. Jos vannekokoa muuttaa paljon, on ne muutoskatsastettava ajoneuvoon.

Niin kuin lähes kaikissa tuotteissa, vanteissakin useimmiten hinta ja laatu kulkevat käsi kädessä. Halvat vanteet voivat olla painavat, eivätkä ne usein ole yhtä kestäviä kuin esimerkiksi auton alkuperäisvanteet. Suomen routavaurioisilla teillä onkin syytä kiinnittää huomiota vanteen laatuun, sillä ne voivat vaurioitua helposti ajettaessa kuoppiin. Halpa vanne on usein myös painava, mikä vaikuttaa auton ajo-ominaisuuksiin sekä polttoaineen kulutukseen.

Internetissä on valtava vannetarjonta, joten kuinka valita oikeat vanteet? Vertailu kannattaa, ja esimerkiksi http://www.fixus.fi/tuotteet/renkaat_vanteet.html pääset tutustumaan hintalaatusuhteeltaan hyviin merkkeihin ja malleihin. Jos vanteet tulevat talvikäyttöön, kannattaa vanteiden malliin ja pinnoitukseen kiinnittää huomiota. Tiheäpuolainen malli on inhottava puhdistaa lumesta. Halvimpien vanteiden lakka taas ei välttämättä kestä tiesuolaa, ja vanteet muuttuvat rumannäköisiksi muutaman talven suolakylvyssä.

Vanteen hintaan vaikuttaa eniten koko, merkki ja valmistustapa. Halvimmat vanteet ovat ns. valuvanteita. Nekin voivat olla todella laadukkaita, mutta huonona puolena niiden paino on korkeampi. Kestävämpiä ja kevyempiä ovat takovanteet. Takovanteita on tarjolla henkilöautoihin, maastureihin ja jopa raskaalle kalustolle http://www.koneporssi.com/uutiset/takoalumiinivanteet-kovaan-kayttoon/.

Ostitpa mitkä tahansa vanteet, on syytä varmistua että renkaat ovat kunnossa. Rengas toimii vanteen ympärillä myös suojana, ja jos rengaspaine on liian pieni, on vanne vaarassa ajettaessa routavaurioihin ja kuoppiin. http://www.autonrengasliitto.fi/?id=158 on listatu hyviä neuvoja ja ohjeita, kuinka tarkastaa omien renkaiden kunto.

No Comments