Menu

Kannattaako autonrenkaat täyttää typellä?

Jos näet vihreän venttiilinhatun auton renkaassa, se kertoo siitä, että renkaan täytössä on käytetty ilman sijasta typpeä. Typpi on ilmaa, josta on poistettu happi. Teollisesti tuotettu typpi on kuivaa ja sopii hyvin renkaisiin, koska typpi ei reagoi muiden materiaalien kanssa. Typpi on ollut pitempään käytössä raskaan liikenteen ajoneuvoissa, mutta viime vuosina se on jonkin verran yleistynyt myös henkilöautojen parissa. Typpi ei reagoi lämpötilanmuutoksiin yhtä voimakkaasti, mikä tekee renkaasta vakaamman ajaa ja myös polttoaineen kulutus vähenee. Renkaat myös kestävät käytössä pitempään, kun täytteenä on käytetty typpeä.

Suomessa sääolosuhteet vaihtelevat talvesta kesään ja rengaspaineet reagoivat myös sään muutoksiin. Harva tarkistaa ja pitää ilmanpaineet oikealla tasolla ympäri vuoden. Huolettomammat typpitäytteiset renkaat tulee myös tarkistaa ilmanpaineen osalta, vaikka muutokset niissä ovatkin vähäisiä. Tarvittaessa voi rengasta täyttää myös ilmalla, jos paine ei ole kohdallaan. Renkaan käyttö ei siis monimutkaistu, vaikka valitsisi autoonsa typpitäytteiset renkaat. Olipa renkaat täytetty millä tahansa, niin ratkaisevinta ympäristön ja renkaan kulumisen kannalta on kuitenkin se, että ilmanpaineet ovat oikealla tasolla.

Mistä typpeä renkaisiin ja mihin hintaan?

Renkaat ovat aika kallis investointi, joten renkaita ostettaessa vertailu kannattaa. Laadukkaat renkaat kestävät usein pidempään kuin halvempi malli. Talvirenkaissa joutuu myös miettimään, että haluaako nasta- vai kitkarenkaat.  Nyt voi myös miettiä, haluaako kokeilla typpitäytteisten renkaiden toimivuutta. Typpitäyttö maksaa henkilöautoon yleensä jotain 15-30€ väliltä, osa rengasliikkeistä voi tarjota typpitäyttöä myös kaupanpäällisenä renkaiden ja vanteiden ostajalle, esim. Svenska Gummihuset. Typpitäyttöä voi kysyä rengasliikkeistä, esimerkiksi Vianor tarjoaa renkaisiin typpitäyttöä eri puolella Suomea.

Nykyään suositaan renkaita, joiden profiili on matala ja leveä, joten typen käyttö helpottaa tasapainoilua rengaspaineiden kanssa. Typpitäyttö on mahdollista tehdä myös vanhoihin renkaisiin, mutta suurimman hyödyn renkaiden käyttöiän pidentämiseen saa, kun uusien renkaiden yhteydessä valitsee typpitäytön. Aika näyttää siirtyykö typpitäyttö kilpa-autojen ja raskaan ajoneuvon renkaiden täytöstä suuremmin myös henkilöautoihin. Typen edut ovat kuitenkin selvästi nähtävissä.

Typpitäytön edut

  • Rengaspaineet säilyvät pidempään samana
  • Renkaan käyttöikä pitenee
  • Kestää säävaihteluita paremmin kuin normaali paineilma
  • Rengas tyhjenee hitaammin
  • Kun ilmanpaine pysyy samana, polttoaineen kulutus on alhaisempi